ELS IOGAS

Només n’hi ha un? Diuen que el Ioga és un, però les modalitats moltes. Aquesta és una mínima introducció a algunes modalitats tradicionals que es practiquen actualment tant a la India com a Occident.

HATHA IOGA

Vigorització serena. És el que més s’ha difós per tot el món. Quan es parla de ioga habitualment ve a la ment la imatge d’una persona fent una postura, de vegades espectacular, com si es tractés d’un contorsionista. És el ioga de les postures corporals (asanas), però també hi ha exercicis de control de la respiració (pranayama), relaxacions (savasana), purificacions corporals (Kriyas) i moviments gestuals habitualment fets amb les mans (mudras). L’objectiu del Hatha es l’unió equilibrada amb tot el què es pot associar al sol (calent, expansiu..), a la lluna (fred, intern..). De fet, ha significa sol i tha lluna. Aquest ioga més corporal incideix sobre l’organisme relaxant el sistema nerviós i revitalitzant tot el cos, entre d’altres beneficis.

RADJA IOGA

La ment. És el camí de l’atenció. Sobretot es tracta de disciplinar la ment. Habitualment la ment pensa el què vol, no el què vol la pròpia persona. Disciplinar la ment no és gens fàcil. És tot un procés dividit en vàries etapes segons els estats de consciència que es van conquerint. El ioga serveix sobretot per la meditació i per adquirir estratègies per afrontar els pensaments negatius i evocar els positius.

MANTRA IOGA

So. És el camí del poder del so. Parteix de la base que tot vibra. Quan s’emet qualsevol so, s’està provocant unes vibracions determinades. Pel ioga, OM és la síl•laba sagrada, la vibració original. Recitar un mantra consisteix en la repetició continuada d’un so o paraula que actua com una clau que permet obrir la porta que condueix a l’ésser interior.

JÑANA IOGA

Coneixement. És el camí de la sabiduria i el discerniment a través de l’autobservació i la reflexió. Per dir-ho d’alguna manera, intenta respondre a la pregunta: qui sóc jo? I prendre consciencia de la realitat.

KARMA IOGA

Acció desinteressada. És el camí de l’autorealització a través de totes les activitats que es fan durant el dia, sense dependre dels resultats de l’acció, sense egoismes ni protagonismes. Es dóna molta importància a l’actitud durant l’execució de l’acció i al fet que serveixi per ajudar als demés.

KUNDALINI IOGA

Potencial còsmic. És el camí de l’activació dels xacres. El xacres són centres energètics repartits en diferents parts del cos humà. Aquests centres energètics estan associats a actituds, emocions i coneixements. A través del despertar o activació d’una energia primordial que tot ésser humà té, anomenada kundalini, pot travessar els xacres ajudant a manifestar les potencialitats associades a cada un d’aquests centres energètics. Es parla del despertar de la kundalini que ascendeix per la columna vertebral.

TANTRA IOGA

Energia. És un dels camins que més s’han distorsionat per la seva associació amb les relaciones íntimes. De fet, és un ioga orientat a canalitzar correctament les energies, incloses les relacions, per suposat. Per això, s’utilitza les tècniques del hatha ioga, jñana ioga, kundalini ioga...

BHAKTI IOGA

Devocional. És el camí de l'amor a l'Absolut, a Deu, l'unió amb lo diví. Es correspon més a una actitut mística. El practicant orienta tot el seu anhel cap a la divinitat. És un ioga contemplatiu.

Extret del reportatge “La fuerza del Yoga” - LA VANGUARDIA.

No hay comentarios:

Publicar un comentario