Ioga Nidra : El Ioga dels somnis


El Ioga Nidra és una important tècnica tantrica de meditació i relaxació profunda desenvolupada per Swami Satyananda Paramahansa. Ioga Nidra significa somni psíquic. És un estat de somni amb plena lucidesa, on la persona es troba en el límit entre estar dormit i estar despert, és una forma de percepció interior i contacte directe amb la subconciencia i la Consciència Superior.

El Ioga Nidra és la porta d'entrada cap al Samadhi; l'experiència cim de la meditació. La pràctica de IIoga Nidra consisteix a retirar la consciència de l'exterior; dels sentits, del cos físic, de la respiració, de les emocions, dels sentiments i dels pensaments.
Per a això s'utilitzen tècniques com ANTAR MOUNA (silenci interior), ROTACION DE LA CONSCIÈNCIA, PRANAYAMA (respiració) i, VISUALIZACIÓ, les quals han de ser donades per un professor idoni.Totes elles ensamblades, induïxen a la completa relaxació física, emocional i mental, a més constituïx un mètode de meditació apropiat per a totes les persones en general.

La comprensió intel·lectual d'aquesta pràctica és per si sola,de poc valor. En el Ioga Nidra la ment ha d'estar totalment ocupada a seguir les instruccions,les quals són ràpides i requereixen atenció aguda. Sobretot no cal dormir-se, ni racionalitzar les paraules, ni fer esforç per a recordar-les, doncs tot això cansa la ment i la fa dormir. Tant en el Ioga Nidra com en la meditació dormir-se és un error ja que, al fer-lo, es perd l'estat de consciència que s'està buscant.

Si de vegades la ment no coopera,això no és del tot dolent, ja que aquestes mateixes distraccions periòdiques ajuden a mantenir la consciència desperta i una condició d'alerta que impedeix caure en la inconciència. Quan s'ensenya Ioga Nidra es donen les instruccions passant d'un lloc a un altre ràpidament per a no donar temps que hagin distraccions o apareguin imatges psíquiques. En el Ioga Nidra les imatges per a visualització han de ser precises i fer-se en una seqüència ràpida. Les persones poden tenir receptivitat aguda (facilitat per a imaginar), falta de receptivitat (dificultat per a imaginar); o un estat més enllà de la receptivitat (visions interpsíquicas). En la visualització, una seqüència ràpida d'imatges, reté l'estat de receptivitat de manera molt eficaç. La dificultat a visualitzar se supera amb la pràctica regular de la mateixa. Si es practica just abans de ficar-se al llit, tot el cos i la ment es relaxen, el somni és profund i refrescant, i és necessari menys temps de somni.
L'objectiu del Ioga Nidra és l'equilibri total, físic i mental,produint un estat de quietud complet en totes les dimensions de la nostra personalitat; i també pot dur a la autorrealización total. La pràctica es realitza seguint les instruccions gravades en un cassette o donades directament en la classe per un professor qualificat. Practicant-lo diàriament poden alleujar-se tensions musculars,emocionals i mentals, i fins i tot eradicar-les completament. Aquest és un mètode en el qual la ment pot obtenir la màxima relaxació possible en un mínim de temps, ja que una hora de Ioga Nidra és igual a quatre hores de somni.

No hay comentarios:

Publicar un comentario